söndag 22 mars 2009

Kronometern

SkrivPuff Utmaning 81. 22 Mars. Se dig omkring i rummet och välj ut en sak.Beskriv hur den ser ut och berätta hur den har hamnat där.

I mitt vardagsrum har jag min farfars fars kronometer. Den kommer från hans bark, ett segelfartyg som i början på 1900-talet gick mellan Ystad och Dover, England. Min farfars far som hette Nils Svensson var sjökapten och det här var hans skeppsur med vilket han kunde få en noggrann bestämning av longituden för sitt fartygs position under sina långa sjöresor. Det var mycket viktigt med ett ur som inte var känsligt för variationerna i temperatur eller vid sjögång.

Kronometern är inbyggd i en låda av mahogny och har intarsiainslag av mässing. Den har också ett handtag på vardera sidan och går att låsa, även dessa detaljer är av mässing. Klockan i lådan är handgjord av klockmästare John Carter (den yngre) från London. Dit fick Nils Svensson fara ibland för att justera urverket. När Nils Svensson låg på sin dödsbädd frågade han sina barn om de kunde tänka sig att ta segelfartygets namn som efternamn vilket man gjorde 1917. Det är också mitt efternam.
Jag har fått kronometern av min pappa som fick den av min farfar.
Den ger mig en varm känsla av förankring i tid och rum.

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar historia kring ett föremål. Tänk att ha fått ett så betydelsefullt (alltså rent historiskt) arv. "En varm känsla av förankring i tid och rum" vacker!
    Men varför skriva om efternamnet, när du inte nämner det? Jag blir ju så nyfiken, det var inte snält gjort ;-).

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Tjotten. Jag blir Så nyfiken på efternamnet. En superfin historia med så många dimensioner. Läser gärna mera om denne sp¨nnande sjöfarare

    SvaraRadera