lördag 11 april 2009

Äggande

SkrivPuff Utmaning 101. 11 April. Om Ägg.

Pigan Kajsa-Lena var snabb ur sänghalmen idag. Hon flätade kvickt och vant sitt hår, drog den enkla rutiga bomullsklänningen över huvudet och knöt kluten runt håret. Hon gick barfota på tå genom köket. Det brann i spiseln så Martha, köksan var också redan ur bädden. Kajsa-Lena gled i träskorna och tog hinken med sig.

Hon välsignade ljuset medan hon med raska steg gick över gården mot ladan för att mjölka Rosa, Maja, Bettan, Stjärna och Fylgia. Hon hade svårt att hålla tankarna i styr då hela hon var fylld av förväntningar inför dagen. Men hennes händer skötte vant och skickligt alla handgreppen som behövdes för att få mjölken att strila ner i hinken.

Idag var det påskafton. Hönsen hade börjat värpa igen så ägg skulle det bli. Martha hade lovat henne att hon skulle få vara med och färga dem. De skulle kokas med lökskal och med vackra blad bundna kring dem för att få fram riktigt fina mönster. Herrskapet skulle äta i salen men tjänstefolket fick alltid rikligt låta sig smaka på läckerheterna om än i köksregionen.

De skulle ha äggpickning det såg nog allt Petter till. Ännu hade ingen vunnit över honom denne tjusige dräng som hon bar ett hopp om att få äkta. Ikväll skulle hon ta på sig den enda finklänning hon ägde och krusa håret med locktången som värmdes het på spisen. Hon skulle nypa sina kinder rosa så att hon såg söt ut och sedan utmana honom i denna äggalek.

Hon hoppades på att kunna spräcka skalet både på hans ägg och kring hans hjärta. Sittande där på mjölkpallen log Kajsa-Lena lyckligt medan hon föreställde sig den bästa dagen i sitt liv.

2 kommentarer:

  1. Du skriver så målande och trovärdigt. Figurerna blir till en film.

    SvaraRadera