måndag 13 juli 2009

Målmedveten

SkrivPuff Utmaning 194. Om att gå i mål

Abi hade sprungit i hela sitt liv. Han sprang innan han kunde gå om man fick tro hans mamma. Han hade sprungit som herde till familjens boskap från fyra års ålder. Vid sex sprang han 2 mil om dagen för att få gå några timmar i skolan.
Barfota på snabba fötter så att dammet yrde om den solspruckna vägen.
Han sprang för att finna vatten som gick att dricka så att inte fler i familjen skulle dö.
Han sprang när soldaterna kom för att inte behöva bli en av dem och han sprang desperat sökande efter hjälp när andra skadades i hans närhet.
Han sprang med sårade och döende i sina armar. Han sprang och kände hur livet rann ur dem medan han försökte tala lugnande ord.


Abi sitter idag på Arbetsförmedlingen och tittar på bunten med papper han fått i sin hand. Tolken översätter orden från kvinnan som berömmer hans ambitioner men säger att det kommer ta tid, lång tid.
Abi säger ingenting men nickar och tänker att ingen tid i världen kan sudda ut hans liv och upplevelser. Det känns som om han sprungit hela vägen till Sverige för att kunna nå sitt mål.
Han har bara en enda strävan och det här är landet som kan infria den. Abi vill bli läkare. Han vill rädda liv.
Abi tänker inte springa mer utan istället lugnt och metodiskt gå i mål.

7 kommentarer:

  1. Ja! Nu är du verkligen i form!

    SvaraRadera
  2. härlig läsning som lockar till mera. du skriver så verklligt och jag beundrar din förmåga att fånga livet, känslor i olika livsöden den konsten önskar jag att jag kunde

    SvaraRadera
  3. Aaa, bra tempo, först springa, sen stillna. Gillar det. Gripande.

    SvaraRadera
  4. Drömmar och ambitioner som tyvärr saknas hos många ungdomar idag. De kanske har det för bra? Bra skrivet!

    SvaraRadera
  5. Känner starkt för den här texten. Historien och nutiden, allt snyggt sammanfattat med dina få rader.

    SvaraRadera
  6. Slutet överlåter jag till era fantasier =)
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Hej! Vad roligt att höra att ni får så lång tid med er älskling! Vilket spännande liv hon lever -men ibland kan det vara skönt att åka "snålskjuts" och avnjuta äventyren från soffan genom updates och historier från barnen. Hade visserligen ett äventyr själv i helgen; Då var jag på egen hand på Österlen och intervjuades av veckotidning! Spännande värre. Nu slutar ju barnen skola snart, och inom bara några dagar åker vi dit igen allihop. Kär hälsning, Sofie

    SvaraRadera