onsdag 6 januari 2010

Det fria livet.

SkrivPuff 2010:6 Friluftsliv.

Planet skakade betänkligt, det krävdes mod att flyga in mot Narssasuaq på södra Grönland och det hade den isländska flygpersonalen som tagit över vid mellanlandningen i Reykavijk.
Utsikten över inlandsisen från luften väckte upp äventyrslustan. Solen gav det blågrönt skulpterade landskapet liv och lyster. Snöfälten bäddade in och mjukade upp helhetsbilden.

Flygplatsen som närmade sig var en före detta amerikansk bas, inte tänkt för reguljärtrafik så landningsbanan var kort och slutade framför ett gigantiskt bergsmassiv. Dessa förutsättningar gjorde varje landning och start dramatisk för det gällde att kunna stanna eller lyfta tvärt. Väl på marken levererade vi resenärer som hunnit bli lite bleka om nosen under nerfärden en STOR APPLÅD.

Vår vandringsgrupp (2 tyskar, 5 danskar och jag som enda svensk) tumlade ut ur planet lätt vimmelkantiga, trötta och förväntansfulla i en luft som var så ren att det sved i lungorna. Landskapet som mötte oss lade beslag på det mesta av varseblivningsförmågan och tystnaden som följde när planets motorer stannat var öronbedövande.

I två magiska veckor utforskade vi naturen och islandskapen till fots med full packning och utrustning. Nätterna tillbringade vi i lånade fårhållarhyddor.
Grönland tog plats i mitt hjärta.

Kustremsan runt isen var verkligen GRÖN med en förvånansvärt rik flora. Landskapet var kulligare än i de svenska fjällen och temperaturen i juli runt 12 grader. Lax lärde vi oss fiska med lasso och krok. Vi gravade och bar den högtidligt till efterlängtad festmåltid. Vi plockade musslor och kokade över öppen eld.

Vissa dagar var strapatsrika och prövade vår styrka och uthållighet, andra var meditativa och återhämtande. Vi kom varandra nära och fungerade som en enhet under de förutsättningar naturen spelade upp för oss. Där i det fria fanns endast våra behov och dagens bestyr i vårt medvetande.

5 kommentarer:

  1. Jag vill också fiska lax med lasso!

    SvaraRadera
  2. "...i det fria fanns endast våra behov och dagens bestyr i vårt medvetande". Så sant -du inspirerar oss! Jag fastnade även för den fantastiska bilden med cykeln! Är det din egen? Kram S

    SvaraRadera
  3. Hu så hårresande med en sådan landning...
    Intressant och lättläst berättelse!

    SvaraRadera