fredag 6 mars 2009

Sitta fast

SkrivPuff Utmaning 64.5 Mars. Att sitta fast.



Den gamle mannen sitter fast i tunneln mellan liv och död. Han sitter likt en Nalle Phu i Kanins jordhåla efter att ha ätit för mycket honung. Han har inte kraft att leva och inte kraft att dö. Nu finns han här på mellanavdelningen för livsuppehållande tjänster. Medicinen han får puffar på hans hjärta, städar kamrarna och kontrollerar blodets pumpande in och ut. Han mår bäst när han slumrar i drömmarnas mittemellan värld, där är han inte längre rädd för döden.

Där träffar han sin barndomsvän Tore som gått före och inte längre trampar jord. De har äppelknyckarbyxor och pottluggar och fördjupar sin vänskap genom lekfullt hårdhänta grabbatag.
De rullar varann i lera och på hemväg jämför de sina blåmärken och skrapsår.
Ska mammorna ge dem uppsträckning för revorna i byxbaken ja det är också något de funderar över.
Han vilar också trygg i armarna på sin alltid förlåtande mormor som var hans livsankare som barn och nu även i gränslandet inför resan till annat rike. Hon nynnar hans oro och rädsla till sömns genom sina försäkringar att möta honom när han anländer.

Vakentillståndet är mer som en mardröm. Hustrun som inte kan eller någonsin har kunnat acceptera honom så som han är. Hennes anklagelser svider både i skinnet och i själen och lockar fram hans vassa tunga och hans depression.
När han hör sin egen Phantom of the Opera vill han bara gråta och dö. Men där fastnar han i skuldens grepp som han inte förmår att ta sig ur för att ta det sista avgörande steget. Vad han väntar på är sin hustrus förlåtelse.

3 kommentarer:

  1. o - denna text grep hårt om mej.att fastna på tröskeln till döden. hållas kvar. jag gör min egen tolkning- men du beskriver det så väl. tack.

    SvaraRadera
  2. En mycket fin text om att gå över på andra sidan. Likt ett bokslut över livet. Fint beskrivet

    SvaraRadera
  3. SKulden gör det svårt att släppa taget! Känslan av det outsagda kan bli outhärdlig kvarhållande. Så fint, gripande och svårt om att lämna livet. Äppelknyckarbyxor, mormors famn och hustruns anklagelser. Det goda och det svårartade. Strålande tycker!
    Cissi

    SvaraRadera